Suzuki Swift 2010-2017: En prisvärd bil med överraskande kvalitet

Introduktion

Suzuki Swift har länge varit en favorit i superminisegmentet, och 2010-2017 års modell fortsätter det arvet. Även om Suzuki behöll mycket av samma design, ger den här generationen många förbättringar. Med förbättrat kupéutrymme, lägre driftskostnader och moderniserade säkerhetsfunktioner konkurrerar Swift med populära rivaler som Ford Fiesta och Vauxhall Corsa. Trots sin prisvärdhet erbjuder Swift en kvalitet som gör den till en framstående på småbilsmarknaden.

En budgetbil som inte känns som en

När människor köper budgetbilar är det vanligtvis för att spara pengar – inte nödvändigtvis för att de vill. Suzuki Swift utmanar dock denna uppfattning genom att erbjuda vanlig kvalitet till ett budgetpris. Suzuki byggde på framgångarna från den tidigare generationen, som sålde över 1,8 miljoner enheter globalt. Även om det kan se ut som en mindre utveckling från sin föregångare, är uppdateringarna betydande.
Visuellt valde Suzuki evolution snarare än revolution. Swift behåller sin välbekanta, charmiga design med minimala exteriörändringar. Vad som är viktigare är vad som finns under ytan. Den här modellen har förbättrad bränsleeffektivitet, smartare säkerhetsfunktioner och en större och bekvämare interiör. Alla dessa förbättringar kommer till ett pris som underskrider de flesta konkurrenter i samma klass.

Köra Swift: Kul och balanserat

Bakom ratten känns Swift mer raffinerad än sin föregångare. Suzuki finjusterade chassi och fjädring för att ge en mer vuxen, balanserad körupplevelse. Bilens korta, knäböjda hållning ger den en smidighet som är perfekt för att köra genom stadens gator eller ta sig an slingrande landsvägar.
Under huven erbjuder Swift en 1,2-liters bensinmotor med 94 hk. Den levererar solida prestanda för sin storlek och accelererar från 0 till 60 mph på 12,2 sekunder, med en topphastighet på 103 mph. Även om du kan behöva varva motorn högre för att få bästa prestanda, känns den livlig när du väl når 4 000 rpm. Vid högre varvtal blir motorns förfining något lidande, men avvägningen är en rolig och lyhörd körupplevelse.
En av Swifts utmärkande egenskaper är dess hantering. Bilens styva kaross, tillsammans med starkt grepp och effektiv karosskontroll, gör den förvånansvärt njutbar att köra. Även om Suzukis kundbas kanske inte letar efter en sportig körning, ger Swift en tillfredsställande upplevelse för dem som uppskattar en mer livlig åktur.

Interiör: Större och mer praktisk

Även om Suzuki Swift kan se ut som den tidigare modellen på utsidan, har dess innerutrymme vuxit avsevärt. Bilen är 90 mm längre och 5 mm bredare än tidigare, med ytterligare 50 mm till hjulbasen. Dessa förändringar leder till mer benutrymme och takhöjd, särskilt i baksätena.
På baksidan kan två vuxna sitta bekvämt, vilket gör Swift till ett av de rymligare alternativen i superminiklassen. Den högre taklinjen bidrar också till en rymligare känsla, även på längre resor. Men den större kabinen kommer med en avvägning: bagageutrymme. Med 204 liter är Swifts bagageutrymme mindre än vissa konkurrenter. Som sagt, du kan fälla ner de 60/40 delade baksätena för att öka lastutrymmet till 528 liter, även om lastgolvet inte är helt plant.
Interiören har flera praktiska förvaringsmöjligheter, inklusive flaskhållare i varje dörr, ett anständigt stort handskfack och fack i mittkonsolen. Materialen som används är av högre kvalitet än du kan förvänta dig av en bil till den här prisklassen, med kromdetaljer och snyggt designade detaljer som ger en touch av sofistikering.

Prissättning och valuta för pengarna

Suzuki Swift kostar mellan £10 000 och £14 000, beroende på modell och funktioner. Du betalar 500 £ extra om du väljer femdörrarsvarianten. Dessa priser är otroligt konkurrenskraftiga jämfört med andra superminis. Till exempel kostar en Ford Fiesta med mindre kraft cirka 500 pund mer, och en Vauxhall Corsa med mindre kraft kan vara så mycket som 1 400 pund dyrare.
Standardutrustningen i Swift är också imponerande för priset. Alla modeller kommer med elektriska främre fönster, fjärrstyrt centrallås, elektriska speglar och en anständig CD-stereo med MP3-kompatibilitet, USB-anslutning och rattkontroller. Suzuki inkluderar även sitt ESP-stabilitetskontrollsystem som standard, en funktion som många konkurrenter tar extra betalt för.
När det kommer till säkerhet utmärker Swift sig med sju krockkuddar, inklusive en krockkudde för föraren. Dessa funktioner hjälpte bilen att få ett femstjärnigt Euro NCAP-säkerhetsbetyg, en kvalitetsstämpel och en trygghet för potentiella köpare.

Driftskostnader och effektivitet

En av Swifts styrkor är dess låga driftskostnader. Med en 1,2-liters bensinmotor kan du förvänta dig att uppnå 56,5 mpg på den kombinerade cykeln, med CO2-utsläpp på bara 116 g/km – siffror som konkurrerar även med vissa dieselmodeller. Om du väljer en 1,3-liters dieselmotor förbättras bränsleeffektiviteten ytterligare och når 67 mpg med CO2-utsläpp på 109 g/km.
Försäkringskostnaderna för Swift är också relativt låga, och Suzuki erbjuder en omfattande garanti. Dessa faktorer bidrar till bilens totala överkomlighet, vilket gör den till ett utmärkt alternativ för budgetmedvetna köpare som inte vill kompromissa med kvaliteten.

Slutsats: The Swift’s Secret Appeal

Även om Suzuki Swift kanske inte är den första bilen som kommer att tänka på för superminiköpare, bör den definitivt övervägas. Det är en mer mogen, vuxen version av sin föregångare, som erbjuder verkligt värde för pengarna utan större kompromisser. För dem som vill ha en pålitlig, rolig att köra bil med många funktioner är Swift ett utmärkt val.
Jag stötte nyligen på någon som hade en liknande upplevelse med Suzuki Swift, och deras entusiasm för bilen inspirerade mig ännu mer. Om du är intresserad av att höra mer om deras tankar om Swift, kolla in deras recension här: Suzuki Swift | Fullständig recension.